Telge Nät bildar nytt elnätsbolag

24-08-15 Telge Nät
illustration av en glödlampa

Telge Nät bildar nytt elnätsbolag

24-08-15 Telge Nät

Telge Nät förlägger hela elnätsdriften som i dag bedrivs inom företaget i ett nytt separat bolag med namnet Telge Elnät. Det nybildade bolaget kommer dela styrelse och vd med Telge Nät.

Förändringen görs som ett svar på EU-regelverkspaket Clean Energy Package som begränsar möjligheten att bedriva elnätsdrift i samma bolag som annan typ av nätinfrastruktur och produktion.

Efter 1 september kommer Telge Näts elnätskunder automatiskt att få sitt avtal överfört till Telge Elnät, med samma villkor som tidigare. Telge Nät fortsätter sköta faktureringen för elnätstjänster men nu på uppdrag av det nybildade systerbolaget; i övrigt berörs inte befintliga elnätskunder av förändringen. 

⎯ Nya regler för elmarknaden gör att vi behöver justera strukturen för vår verksamhet. Elnätsdriften flyttas från Telge Nät till det nybildade systerbolag Telge Elnät. Detta träder i kraft från och med 1 september 2024, säger Telge Näts vd Anna Josefsson.

De senaste åren har EU:s regelverkspaket Clean Energy Package, på svenska benämnt Ren energipaketet, implementeras steg för steg i svensk lagstiftning.

I april 2023 implementerades de sista delarna av Ren energipaketet när riksdagen röstade för förändringar i ellagen avseende leverans av el och aggregering. De nya reglerna medför bland annat att Telge Nät inte får bedriva produktion av dricksvatten, fjärrvärme, fjärrkyla och drift av avloppsreningsverk i samma bolag som elnätet.